Danes izkoristi dodatni 15% popust s kodo LIFE15
Danes izkoristi dodatni 15% popust s kodo LIFE15.    Naroči Infinivit

Zakaj so omega-3 maščobe nujne za vse?


Omega-3 maščobne kisline so osnovni gradniki naši celic, ki jih telo nujno potrebuje in so zelo pomembne za naše telo in njegovo delovanje. 

Kaj so pravzaprav omega-3 maščobne kisline?

Omega-3 maščobne kisline (omega-3) so polinenasičene maščobe, ki opravljajo pomembne funkcije v telesu. Telo ne more proizvesti količine omega-3, ki jo potrebujemo za preživetje. Omega-3 maščobne kisline so torej bistvena hranila, kar pomeni, da jih moramo pridobiti redno prehrano ali z dodatnim vnosom v obliki kapsul.

Kaj so maščobne kisline?

Poznamo dve glavni vrsti maščobnih kislin: nasičene in nenasičene maščobe.

Nasičene maščobe so poznane kot "slabe" ali "nezdrave" maščobe, ker povečujejo tveganje za nekatere bolezni, kot so bolezni srca in možganska kap. Nenasičene maščobe (polinenasičene in enkrat nenasičene) veljajo za "dobre" ali "zdrave" maščobe, ker podpirajo zdravje srca.


Delovanje omega-3 maščobnih kislin

Maščobne kisline omega-3 pomagajo vsem celicam v telesu ustrezno delovati. So bistveni del celičnih membran, pomagajo pri zagotavljanju strukture in podpirajo interakcije med celicami. Čeprav so pomembne za vse celice, so omega-3 koncentrirane v velikih količinah v celicah oči in možganov.

Poleg tega omega-3 telesu zagotavljajo energijo (kalorije) in podpirajo zdravje številnih telesnih sistemov. Ti vključujejo srčno-žilni sistem in endokrini sistem.


Poznamo več vrst nenasičenih maščob

Obstajajo tri glavne vrste omega-3 maščobnih kislin:

EPK (eikozapentaenojska kislina). EPK je omega-3, ki jo najdemo v ribah.
DHK (dokozaheksaenojska kislina). DHK je tudi prav tako omega-3, ki jo najdemo v ribah.
ALK (alfa-linolenska kislina). ALK je oblika omega-3, ki jo najdemo v rastlinah.



Prednosti omega-3 maščobnih kislin

Ena od ključnih prednosti je, da pomagajo znižati raven trigliceridov. Preveč trigliceridov v krvi (hipertrigliceridemija) poveča tveganje za aterosklerozo, s tem pa lahko poveča tveganje za bolezni srca in možgansko kap. Pomembno je, da ohranimo raven trigliceridov pod nadzorom. Poleg tega lahko omega-3 pomagajo z zvišanjem HDL (dobrega) holesterola in znižanjem krvnega tlaka.

Nekatere študije kažejo, da lahko omega-3 zmanjšajo tveganje za bolezni srca in ožilja, nenadne smrti zaradi nenormalnega srčnega ritma (aritmija) in krvnih strdkov.

Vpliv na bolezni srca

Ena izmed najbolj raziskanih koristi omega-3 se nanaša na naš srčno-žilni sistem, pri čemer večina študij kaže, da ima pomemben zaščitni učinek na srce. Omega-3 lahko okrepi zdravje srca in ožilja na več načinov.

Številne študije so pokazale, da Omega-3 maščobne kisline lahko izboljšajo tudi delovanje endotelija – tanke membrane, ki obdaja notranjost srca in krvnih žil.

Vpliv na imunski sistem

Nedavne študije so pokazale še eno potencialno korist omega-3 – bolj zdrav imunski sistem. Študije so pokazale, da lahko te maščobne kisline vplivajo na sestavo naših črevesnih mikrobov, kar lahko pozitivno vpliva na zdravje našega črevesja. Ker je naš prebavni sistem prva obrambna linija pred škodljivimi mikrobi, imajo lahko omega-3 posreden a širok vpliv na naš celoten imunski sistem.

Dokazano je tudi, da maščobne kisline spodbujajo proizvodnjo protiteles in uravnavajo delovanje belih krvnih celic.

Vpliv na delovanje možganov

Omega-3 so lahko bistvenega pomena za pravilno delovanje našega centralnega živčnega sistema in še posebej možganov. Izkazalo se je, da preprečujejo ali upočasnjujejo napredovanje nevrodegenerativnih bolezni.

Obstaja več razlogov, zakaj lahko nenasičene maščobne kisline koristijo živčnemu sistemu, saj se te spojine nahajajo v izobilju v membranah možganskih celic in lahko vplivajo na to, kako nevroni komunicirajo med seboj. DHA je ena ključnih sestavin zdravega razvoja možganov in oči.

Vpliv na delovanje oči

Ker so omega-3 pomembna strukturna komponenta mrežnice, igrajo omega-3 maščobne kisline pomembno vlogo pri zdravju oči. Vloga mrežnice je, da zajame svetlobo, ki vstopi v oko, in jo prevede v slike, ki vidimo. Brez ključnih maščobnih kislin se lahko pojavijo težave z vidom.

Znanstveniki iz The American Journal of Clinical Nutrition so dokazali, da lahko maščobne kisline celo ščitijo pred neovaskularnimi očesnimi boleznimi, kot sta diabetična retinopatija in starostna degeneracija makule. Obe stanji lahko povzročita slepoto in nimata možnosti zdravljenja, ki bi bilo brez neželenih stranskih učinkov.

Vpliv na zdravje kože

Ena od manj znanih prednosti omega-3, zlasti EPA, je prispevanje k bolj zdravi koži.

Zdrav vnos EPA lahko pomaga ne le ohranjati kožo navlaženo, temveč tudi zmanjša tveganje in učinke aken. Omega-3 povezujejo z izboljšano navlaženostjo kože in uravnoteženo proizvodnjo maščobe ter zmanjšanjem tveganja za prezgodnje staranje. Maščobne kisline so tako lahko ključ do učinkovitega obvladovanja vnetnih kožnih bolezni.

Vpliv na delovanje kosti in sklepov

Staranje je veliko bolj prijetno v primeru močnih kosti in dobro delujočih sklepov. Študije kažejo, da lahko omega-3 pomagajo podpirati kalcij v kosteh in spodbujajo normalno delovanje sklepov. Omega-3 na naraven način poskrbi za lažje gibanje.

Tudi Evropska agencija za varno hrano je dokazala, da tako EPK in DHK vplivata na zdravje srca v dnevnem odmerku vsaj 250 mg. Prav tako ima DHK vpliv na delovanje vida ter možganov.

Povzetek:

Neizpodbitno dejstvo je, da naše telo in celice potrebujejo nenasičene maščobe. Omega-3 maščobne kisline v obliki kapsul se priporoča vsem ljudjem, ki ne pojedo vsaj 2 obrokov mastnih rib na teden. Na srečo je omega-3 zelo enostavno zaužiti s prehranskimi dopolni, potrebna pa je previdnost pri odmerkih in kakovosti.

Infinivit omega-3 je proizvedena iz visokokakovostnega ribjega olja (EPAX) za podporo možganom, srcu ter vidu in njihovih procesov. Zaradi močne koncentracije (2000 mg v dnevnem odmerku) in izredne čistosti olja je uporaba zelo enostavna, saj že z 2 kapsulama na dan zaužijete odmerek, priporočljiv za pozitiven vpliv na zdravje in delovanje telesa.




Viri:
National Institute of Mental Health. "Any Mood Disorder.”
https://www.nimh.nih.gov/health/statistics/any-mood-disorder

Nacionalni portal o hrani in prehrani
https://www.prehrana.si/sestavine-zivil/mascobe?highlight=WyJvbWVnYSIsMywib21lZ2EgMyJd

Hjalmarsdottir, Freydis. "17 Science-Based Benefits of Omega-3 Fatty Acids.” Healthline. 2018.
https://www.healthline.com/nutrition/17-health-benefits-of-omega-3#TOC_TITLE_HDR_2

Mohajeri, M Hasan et al. "Inadequate supply of vitamins and DHA in the elderly: implications for brain aging and Alzheimer-type dementia.” Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.) vol. 31,2 (2015): 261-75. doi:10.1016/j.nut.2014.06.016
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25592004/

Cleveland Clinic. "Omega-3 Fatty Acids.” 2019.
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/17290-omega-3-fatty-acids#:~:text=Benefits%20of%20including%20omega%2D3,by%20an%20abnormal%20heart%20rhythm


Potrebujete več informacij?

Tukaj smo za vas.
Pišite nam


Pošlji
Izdelava: MMstudio

Payments
Infinivit Femisol Fertilup Hemosens
Zapri zapri Na spletnih straneh Infinivit.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.