Danes izkoristi dodatni 15% popust s kodo LIFE15
Danes izkoristi dodatni 15% popust s kodo LIFE15.    Naroči Infinivit

Zakaj je magenzij (Mg) pomemben zame?


Magnezij ima pomembno vlogo pri mnogih procesih v telesu in velja za enega ključnih mineralov. 

Magnezij je vsestransko in pomembno hranilo, o katerem mnogi zdravniki, strokovnjaki za prehrano in raziskovalci verjamejo, da je med najpomembnejšimi hranili za zdravje ljudi. Magnezij je potreben za proizvodnjo energije, uravnava celoten mišični in živčni sistem in krepi telesno odpornost.

Dobri viri magnezija v prehrani so oreščki, polnozrnate žitarice, stročnice in zelena zelenjava, krompir, mleko, perutnina, pomaranče, banane, voda ter kava in čaj. Večje količine magnezija vsebujejo tudi nekatere mineralne vode; tudi voda iz pipe lahko doprinese do 10% priporočenega dnevnega vnosa magnezija. V prehranskih dopolnilih se magnezij lahko nahaja v več različnih oblikah, ki se med seboj razlikujejo tako po vsebnosti magnezija, kot po biorazpoložljivosti.

Najbolj biorazpoložjive so organske oblike magnezija (magnezijev citrat, magnezijev glukonat, magnezijev aspartat itd.), medtem ko so anorganse oblike manj biorazpoložljive (magnezijev klorid, magnezijev oksid, magnezijev sulfat).

Pomanjkanje magnezija

Pomanjkanje magnezija lahko povzroči mišične krče, pomanjkanje apetita, povišan krvni tlak in motnje v srčnem delovanju, vendar je zaradi razširjenosti v prehrani pri zdravih ljudeh zelo redko.

Študije kažejo, da približno 50 % odraslih v ZDA zaužije manj magnezija od priporočene dnevne količine. Potrebe po magneziju so odvisne od starosti posameznika, obdobja rasti, fizične aktivnosti, nosečnosti ali dojenja, izpostavljenosti stresu, količine zaužite tekočine, pa tudi od uživanja nekaterih zdravil in zdravstvenega stanja.

1.Vpleten v stotine biokemičnih reakcij v vašem telesu

Magnezij se nahaja v vsem telesu in v vsaki celici, saj nujno potreben za delovanje. Približno 60 % magnezija v telesu se nahaja v kosteh, medtem ko je preostanek v mišicah, mehkih tkivih in tekočinah, vključno s krvjo. Magnezij sodeluje pri več kot 300 biokemičnih reakcijah v telesu, vključno s sintezo beljakovin, delovanjem mišic in živcev, urejenostjo glukoze v krvi in uravnavanjem krvnega tlaka.

2.Lahko poveča učinkovitost vadbe

Med vadbo potrebujete več magnezija kot med počitkom. Magnezij pomaga premakniti krvni sladkor v vaše mišice in odstraniti laktat, ki se lahko kopiči med vadbo in povzroči utrujenost.

Študije kažejo, da so dodatki magnezija lahko še posebej koristni za izboljšanje telesne zmogljivosti. Študija je pri 2570 ženskah povezala večji vnos magnezija s povečano mišično maso in močjo. Dodatki magnezija lahko celo ščitijo pred nekaterimi poškodbami mišic pri profesionalnih kolesarjih.

3.Lahko pomaga v boju proti depresiji

Magnezij igra ključno vlogo pri delovanju možganov, saj so nizke vrednosti magnezija povezane s povečanim tveganjem za depresijo. Analiza podatkov pri več kot 8800 posameznikih je pokazala, da so imeli tisti z najmanjšim vnosom magnezija za kar 22 % večje tveganje za depresijo.

4. Ponaša se s protivnetnimi učinki

Nizek vnos magnezija je povezan s povečanimi stopnjami vnetja, ki ima ključno vlogo pri staranju in kroničnih boleznih. Poleg tega nekatere raziskave povezujejo pomanjkanje magnezija s povečanim oksidativnim stresom, ki je povezan z vnetjem.

5. Lahko pomaga preprečiti napade migrene

Migrenski glavoboli so lahko boleči in pogosto povzročajo simptome, kot so slabost, bruhanje ter občutljivost na svetlobo in hrup. Ugotovljeno je bilo, da imajo ljudje, ki so bolj naganjenih k migrenam, velikokrat nižje vrednosti magenzija kot posamezniki brez migren.

6. Lahko izboljša simptome PMS

Predmenstrualni sindrom (PMS) je eno najpogostejših stanj pri ženskah v rodni dobi. Številne raziskave kažejo, da dodatki magnezija pomagajo pri lajšanju simptomov predmenstrualnega sindroma in menstrualnih krčev.

7. Lahko spodbuja zdravje kosti

Magnezij je ključnega pomena za ohranjanje zdravja kosti in zaščito pred izgubo kostne mase.

Nekatere študije povezujejo nižje ravni magnezija z večjim tveganjem za osteoporozo, stanje, zaradi katerega postanejo kosti krhke in šibke. Nedavni pregled 12 študij je povezal visok vnos magnezija s povečano mineralno gostoto kosti v kolku in vratu stegnenice.

8. Lahko podpira boljši spanec

Magnezij se pogosto uporablja kot naravno zdravilo za težave s spanjem kot na primer nespečnost, saj magnezij uravnava več nevrotransmiterjev.

Študija pri odraslih z nespečnostjo je pokazala, da magnezija za 17 minut skrajša čas, potreben, da ljudje zaspijo. Druga študija pri skoraj 4.000 odraslih je povezala povečan vnos magnezija z izboljšanjem kakovosti in trajanjem spanja.

9. Lahko pomaga zmanjšati simptome tesnobe

Magnezij naj bi tudi pomagal pri zdravljenju in preprečevanju tesnobe. Študija 3172 odraslih je povezala povečan vnos magnezija z manjšim tveganjem za depresijo in anksioznost. Druge raziskave kažejo, da lahko pomanjkanje magnezija poveča dovzetnost telesa za stres, kar lahko okrepi simptome tesnobe.

10. Varen in široko dostopen

Magnezij je bistven za številne vidike zdravja. Priporočeni dnevni vnos je 350 mg na dan za moške in 300 mg na dan za ženske.

Opozorilo: Če imate zdravstveno stanje, se posvetujte s svojim zdravnikom, preden vzamete dodatke magnezija. Čeprav se ti dodatki na splošno dobro prenašajo, morda niso varni za ljudi, ki jemljejo določene diuretike, zdravila za srce ali antibiotike.

POVZETEK

Uživanje dovolj magnezija je bistvenega pomena za vaše zdravje. Vsebuje ga veliko živil in na voljo je veliko različnih dodatkov. Magnezij je bistvenega pomena za ohranjanje dobrega zdravja in ima ključno vlogo pri vsem, od vadbe do zdravja srca in delovanja možganov. Še posebej se uživanje svetuje ljudem, ki so telesno aktivni in potrebujejo hitro regeneracijo po ali med športno aktivnostjo.

InfinivitResveratrol+ poleg čistega resveratrola in osmih vitaminov vsebuje tudi magnezij,in sicer dve vrsti - magnezijev klorid in oksid. Razlika med njima je v načinu, kako delujeta v telesu in se sproščata. S kombiniranjem obeh zagotovimo optimalno količino ter telesu omogočimo, da izkoristi vse prednosti magnezija.




Viri:
Nacionalni portal za zdravo hrano in prehrano ; https://www.prehrana.si/sestavine-zivil/minerali/magnezij

Ailsa A Welch , Eirini Kelaiditi , Amy Jennings , Claire J Steves, Tim D Spector , Alexander MacGregor: Dietary Magnesium Is Positively Associated With Skeletal Muscle Power and Indices of Muscle Mass and May Attenuate the Association Between Circulating C-Reactive Protein and Muscle Mass in Women, Clinical Trial J Bone Miner Res
. 2016 Feb;31(2):317-25. doi: 10.1002/jbmr.2692. Epub 2015 Sep 11.

Emily K Tarleton , Benjamin Littenberg: Magnesium intake and depression in adults, . 2015 Mar-Apr;28(2):249-56. doi: 10.3122/jabfm.2015.02.140176. J Am Board Fam Med

Nuria Rosique-Esteban, Marta Guasch-Ferré, Pablo Hernández-Alonso and Jordi Salas-Salvadó: Dietary Magnesium and Cardiovascular Disease: A Review with Emphasis in Epidemiological Studies, Nutrients. 2018 Feb; 10(2): 168. Published online 2018 Feb 1. doi: 10.3390/nu10020168


Potrebujete več informacij?

Tukaj smo za vas.
Pišite nam


Pošlji
Izdelava: MMstudio

Payments
Infinivit Femisol Fertilup Hemosens
Zapri zapri Na spletnih straneh Infinivit.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.