Danes izkoristi dodatni 15% popust s kodo LIFE15
Danes izkoristi dodatni 15% popust s kodo LIFE15.    Naroči Infinivit

O resveratrolu in vplivu na vitalnost telesa


Resveratrol: antioksidant za zdravo in vitalno življenje, ki je tudi vir mladosti in dokazano pomlajuje celice.

Resveratrol je polifenol, ki ga najdemo v večih vrstah rastlin. Najboljši viri živil, ki ga vsebujejo, so grozdje, jagodičevje, arašidi in seveda rdeče vino. Večinoma je prisoten v lupinah in pečkah grozdja ali jagodičja, ki je vključeno v proces fermentacije pri pridelavi vina. Drugi viri resveratrola so še pistacije, borovnice, brusnice ter kakav in temna čokolada.

V grozdju in ostalih rastlinah resveratrol deluje kot zaščitnik pred vplivom iz okolja. Znanstveni dokazi kažejo, da lahko deluje enako pri ljudeh, saj deluje na celični ravni in podpira zdravo življenje. Objavljene raziskave in klinični podatki kažejo, da lahko resveratrol igra vlogo pri zdravem življenju preko zdravja kosti, zdravja srca in ožilja, podpore glukoze v krvi, zdrave kognitivne funkcije, mladostne kože in ustnega zdravja.

Francoski paradoks pitja rdečega vina

Raziskovanje resveratrola se je začelo s t.i. "francoskim paradoksom", ki opisuje izboljšane srčno-žilne rezultate kljub prehrani z veliko maščob pri Francozih. Ob podobnih pivskih navadah kot američani imajo francozi precej manj težav z zdravjem srca in ožilja. Razlog naj bi tičal v francoski prehrani, ki tradicionalno sovpada s pitjem rdečega vina.

Antioksidanti v rdečem vinu lahko pomagajo zaščititi sluznico krvnih žil v srcu. Polifenol, imenovan resveratrol, je ena izmed snovi v rdečem vinu, ki je bila deležna pozornosti zaradi svojih zdravstvenih koristi. Resveratrol v rdečem vinu izvira iz lupine grozdja, ki se uporablja za pridelavo vina. Ker rdeče vino fermentira z grozdnimi lupinami dlje kot belo vino, rdeče vino vsebuje več resveratrola.

Kako deluje na celice?

Mitohondriji so elektrarne, ki proizvajajo energijo v vsaki celici našega telesa. S staranjem se delovanje mitohondrijev počasi slabša. To vodi do propada številnih sistemov v našem telesu med procesom staranja, vključno s kardiovaskularnim, kognitivnim, kožnim in kostnim.

Dokazano je, da resveratrol prodre v celice in pomaga pomladiti mitohondrije ter tako podpira bolj zdravo življenje. Z delovanjem na tej celični ravni lahko resveratrol blagodejno vpliva na številne dele telesa.

Prednosti uporabe resveratrola

Resveratrol se vse pogosteje uporablja zaradi njegove sposobnosti, da deluje kot antioksidant; antioksidanti delujejo tako, da preprečujejo ali upočasnjujejo poškodbe celic, ki jih povzročajo prosti radikali. Resveratrol lahko očisti te molekule in zmanjša škodo, ki jo povzročajo ter tako sčasoma zmanjša napredek staranja.

Dokazano je tudi, da ima resveratrol protivnetne in antikancerogene lastnosti. V več laboratorijskih študijah se je tudi pokazalo, da lahko izboljša zdravje in življenjsko dobo.

Resveratrol kot prehransko dopolnilo

Resveratrol je prehransko dopolnilo, o katerem se zadnje čase veliko govori. Najdemo ga tudi v naravi, vendar bi težko zaužili ustrezne količine dnevno. Za primerjavo, da bi želeli doseči poziteven efekt na zdravje, bi morali dnevno pojesti kar 1 kg goji jagod.

Izbira prehranskih dopolnil, ki vsebuje resveratrol, je tako bolj smiselna odločitev. Povpraševanje po resveratrolu konstantno raste, kar kaže na naraščajoče povpraševanja po izdelkih, ki lahko izboljšajo zdravje in dobro počutje.

Resveratrol je zagotovo ena najbolj raziskanih sestavin, dokazano varen za uporabo in brez stranskih učinkov.

Resveratrol za kožo

Oksidativni stres je eden glavnih vzrokov za staranje kože. Kot antioksidant, ki lahko izniči proste radikale, je resveratrol idealen za boj proti znakom staranja. Njegove fitoestrogene lastnosti lahko pomagajo ustaviti upadanje kolagena in elastičnosti kože, do katerih pride pri procesu staranju.

Prav tako lahko zavira tirozinazo, vitalni encim v biosintezi pigmenta melanina, in pomaga zgladiti nepravilno pigmentacijo na vaši koži, kar vodi do bolj svežega in mladostnega videza.

Resveratrol za bolezni srca

Veliko študij kaže, da ima uporaba resveratrola dolgoročno pozitiven vpliv na manjše tveganje za bolezni srca. Deluje tako, da zniža krvni tlak in s tem zmanjša pritisk na stene krvnih žil med črpanjem krvi.

Pozitivno lahko vpliva tudi na maščobe v krvi, znižuje holesterol z zmanjšanjem vpliva encima, ki nadzoruje nastajanje holesterola.

Delovanje možganov

Številne raziskave kažejo, da lahko resveratrol upočasni kognitivni upad. Izguba spomina koncentracije, možnosti sklepanja in prepoznavanja obrazov je pomembna za kvaliteto življenja v zrelih letih.

Resveratrol je odgovor znanstevnikov, kako živeti dolgo in zdravo. Staranje je neizogibno, ti pa odločaš, kako se boš staral in kako se boš počutil. Z zdravim način življenja in zdravo prehrano dokazano vplivaš na boljše počutje in kakovost živlejnja, s tem pa tudi na dolžino življenja.
Živi dolgo in zdravo. Infinivit linija je bila narejen točno s tem razlogom.




Viri:
Betul Catalgol, Saime Batirel, Yavuz Taga and Nesrin Kartal Ozer: Resveratrol: French Paradox Revisited, Front Pharmacol. 2012; 3: 141.
Spletna stran Evolva proizvajalca veri-te resveratrol, https://veriteresveratrol.com
Is drinking alcohol part of a healthy lifestyle? American Heart Association. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/alcohol-and-heart-health. Accessed Dec. 28, 2021.
Wahab A, et al. Significance of resveratrol in clinical management of chronic diseases. Molecules. 2017; doi:10.3390/molecules22081329.
Koushki M, et al. Effect of resveratrol supplementation on inflammatory markers: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical Therapeutics. 2018; doi: 10.1016/j.clinthera.2018.05.015.
Castaldo L, et al. Red wine consumption and cardiovascular health. Molecules. 2019; doi:10.3390/molecules24193626.
Haseeb S, et al. Wine and cardiovascular health: A comprehensive review. Circulation. 2017; doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.117.030387.




Potrebujete več informacij?

Tukaj smo za vas.
Pišite nam


Pošlji
Izdelava: MMstudio

Payments
Infinivit Femisol Fertilup Hemosens
Zapri zapri Na spletnih straneh Infinivit.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.