Danes izkoristi dodatni 15% popust s kodo LIFE15
Danes izkoristi dodatni 15% popust s kodo LIFE15.    Naroči Infinivit

Učinek resveratrola na ženske v menopavzi


Padec estrogena je glavni krivec za slabše počutje ženske v menopavzem obdobju. Številne študije so pritrdile, da lahko uživanje resveratrola izboljša počutje in simptome menopavze.

Za ženske je menopavza neizogibna. Skozi proces menopavze je ključno obvladovanje simptomov, da ne vplivajo na kvaliteto življenja in splošno zdravje.

Simptomi menopavze se pojavijo po hitremu upadu estrogena v obtoku po menopavzi v srednjih letih. Estrogen je pomemben za ohranjanje spomina, uravnavanje metabolizma in zdravje kosti pri ženskah pred menopavzo. Zato lahko izguba estrogena pospeši upad kognitivnih sposobnosti (spomin, koncentracija) in poveča se tveganje za srčno-žilne in cerebrovaskularne bolezni.

Na voljo je veliko alternativ, ki dokazano izboljšajo vsakdanjik žensk po 45. letu in ena od njih je tudi resveratrol.

Resveratrol ima številne zdravstvene koristi kot fitoestrogen

Eden od razlogov, zakaj resveratrol nudi vrsto obetavnih koristi ženskam po menopavzi, je njegov mehanizem delovanja na estrogenske receptorje v telesu s čimer vpliva na hormonsko ravnovesje in boljše počutje (lajša simptome menopavze).

Resveratrol je znan kot fitoestrogen. Fitoestrogen je spojina, ki sicer ni estrogen, vendar se lahko veže na estrogenske receptorje v telesu in v telesu deluje kot estrogen in uravnoteži procese, ki bi jih običajno izvajal estrogen. Posledično lahko dodajanje resveratrola izboljša počutje, videz in delovanje žensk po menopavzi, kar izboljša njihovo splošno kakovost življenja.

ŠTUDIJA RESHAW

V Avstraliji je bila narejena ena večjih raziskav o učinku resveratrola na ženske po menopavzi po imenu RESHAW. Cilj študije RESHAW (Resveratrol za zdravo staranje pri ženskah), ki je potekala 24 mesecev, je bil oceniti zdravstvene koristi pri ženskah po menopavzi ob jemanju 75 mg resveratrola Veri-teTM 2x dnevno v primerjavi s placebo skupino.

Rezultati so pokazali naslednje:

1) Izboljšanje mineralne gostote kosti

Ženske po menopavzi, tudi tiste brez večjega tveganja za osteoporozo, so bolj dovzetne za zlome ledvene hrbtenice in kolkov. Približno 43 % vseh hospitalizacij pri starejših ženskah je posledica zlomljenih kosti zaradi slabe mineralne gostote kosti.

Preizkus RESHAW je pokazal, da se je po 12-mesečnem uživanju resveratrola Veri-teTM izboljšala raven gostote kosti v ledvenem delu hrbtenice in vratu stegnenice v primerjavi s placebom.

2) Možen vpliv na kognitivne funkcije

Zaradi procesa staranja in nižjih ravni estrogena v obtoku se lahko pri ženskah po menopavzi upočasni krvni obtok, saj se izgublja prožnost žil ter tkiv, ki obdajajo obtočni sistem. Brez zadostne količine estrogena ta tkiva otrdijo in to povzroči zmanjšan pretok krvi v možgane. Posledično moč in delovanje kognitivne funkcije (spomin, razmišljanje, koncentracija) upada. Le-ta zelo pomembno določa kvaliteto življenja.

Med študijo RESHAW se je pri ženskah, ki so jemale prehransko dopolnilo resveratrol, izboljšalo splošno kognitivno delovanje v primerjavi z ženskami, ki so jemale placebo. Pri ženskah, starejših od 65 let, se je pokazalo tudi izboljšanje verbalnega spomina v primerjavi z ženskami, mlajšimi od 65 let.

V primerjavi s placebom je dodatek resveratrola povzročil pomembno 33-odstotno izboljšanje celotne kognitivne zmogljivosti (Cohenov d=0,170, P=0,005). Ženske, stare 65 let ali več, so pokazale relativno izboljšanje verbalnega spomina po uživanju resveratrola.

3) Izboljšano zdravje srca in ožilja

Podobno kot upočasnjen dotok krvi v možgane vpliva na njihovo delovanje, je slabši dotok krvi povezan z večjim tveganjem za srčno-žilne težave/bolezni. Z rednim uživanjem resveratrola se je izboljšal pretok krvi v organe. Organi in celice, ki so dobro oskrbovani s krvjo in kisikom delujejo bolje in dlje.

Ista raziskava je pokazala tudi izboljšanje krvnega tlaka z dodajanjem resveratrola pri prekomerno težkih ženskah po menopavzi, ki so živele z nezdravljenim visokim krvnim tlakom. Skupina, ki je prejemala resveratrol, je pokazala znatne izboljšave krvnega tlaka, ki je pomemben tudi za splošno zdravje srca in ožilja.

4) Boljša kakovost življenja

Pri ženskah, ki so sodelovale pri raziskavi, so po rednem uživanju resveratrola 12 mesecev opazili tudi splošen vpliv na kakovost življenja. Pri ženskah, ki so jemale Veri-teTM resveratrol 12 mesecev, so opazili izboljšanje kostne mase ter manj bolečin v hrbtu.

Poleg tega je bilo opazno izboljšanje splošne kakovosti življenja v povezavi z izboljšanjem simptomov po menopavzi, kot sta razpoloženje in depresija, spanje in kognitivne funkcije.

Druga pogosta težava pri ženskah po menopavzi je povečanje telesne mase, ki je pogosto posledica slabega nadzora insulina in posledično visokega krvnega sladkorja. Medtem ko se raziskave na tem področju še vedno nadaljujejo, je na voljo čedalje več dokazov za uporabo resveratrola pri uravnavanju telesne teže, zlasti zaradi njegovih učinkov na nadzor krvnega sladkorja in občutljivost za inzulin.

Ženske po 40. letu, ki so v perimenopavzi ali menopavzi, potrebujejo dobro naravno podporo številnim simptomom, ki se lahko pojavijo v tem obdobju. Za resveratrol se je izkazalo, da lahko izboljša ključne dejavnike, ki vplivajo na kakovost življenja žensk po 40. letu.

Infinivit Resveratrol+vsebuje poleg čistega resveratrola tudi magnezij in vitamine, ki imajo dokazan pozitiven učinek na boljše počutje, manjšo utrujenost, boljše delovanje srca in možganov. Vse kar potrebujete za varna, zdrava in brezskrbna leta.

Infinivit omega-3 skrbi za zdravje srca, ohranja delovanje možganov in skrbi za vid.



Viri:

Jay Thaung Zaw, Peter RC. Howe , Rachel HX. Wong: Clinical Nutrition: Long-term effects of resveratrol on cognition, cerebrovascular function and cardio-metabolic markers in postmenopausal women: A 24-month randomised, double-blind, placebo-controlled, crossover study, Volume 40, Issue 3, March 2021, Pages 820-829
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261561420304416
https://veriteresveratrol.com/2021/08/quality-of-life-post-menopausal-women/


Potrebujete več informacij?

Tukaj smo za vas.
Pišite nam


Pošlji
Izdelava: MMstudio

Payments
Infinivit Femisol Fertilup Hemosens
Zapri zapri Na spletnih straneh Infinivit.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.