Danes izkoristi dodatni 15% popust s kodo LIFE15
Danes izkoristi dodatni 15% popust s kodo LIFE15.    Naroči Infinivit

Kako se stara moje srce?


Naše srce se z leti spreminja in stara. Zdravo srce je ključno za dolgo življenje, predvsem pa za kvalitetno življenje s čim manj omejitev.

Zdravje srca je stvar fleksibilnosti

Srčno-žilni sistem s starostjo in stresom postane manj sposoben prilagajanja normalnim nihanjem telesa, ki ga povzročajo prehrana, telesna dejavnost in okoljski dejavniki v naši vsakodnevni rutini. Ohranjanje prožnega srčno-žilnega sistema (srce, arterije, kapilare in vene) pomaga ohranjati normalen krvni tlak, pretok krvi, raven glukoze v krvi ter splošno zdravje in dobro počutje.

Resveratrol je predmet številnih kliničnih študij o zdravju srca in rezultati študij so zelo obetavni. Rezultati kažejo, da lahko resveratrol pomaga srčno-žilnemu sistemu telesa v procesu staranja tako da podpira zdrav krvni pretok in sistolični krvni tlak, hkrati pa ohranja zdrave ravni holesterola, glukoze in insulina.


Kako deluje srce

Srce je močna mišica, ki črpa kri v vaše telo. Normalno in zdravo srce odrasle osebe je približno veliko kot stisnjena pest in skrbi za delovanje vašega telesa. Srce ima dve strani, od katerih ima vsaka zgornjo komoro (atrij ali preddvor) in spodnjo komoro (ventrikel ali prekat).

Kako se srce stara - bolezni srca

Staranje lahko povzroči spremembe v srcu in krvnih žilah. Na primer, ko se starate, vaše srce ne more biti tako hitro med telesno aktivnostjo ali obdobjih stresa kot v mladosti. Število srčnih utripov na minuto (srčni utrip) v mirovanju pa se z normalnim staranjem bistveno ne spremeni.

Spremembe, ki se zgodijo s starostjo, lahko povečajo tveganje za bolezni srca. Glavni vzrok bolezni srca je kopičenje maščobnih oblog v stenah arterij skozi več let, ki omejuje pretok s kisikom bogate krvi v organe in druge dele telesa. Če je pretok krvi v srce zmanjšan zaradi nabiranja oblog ali je blokiran, če obloga nenadoma poči, lahko povzroči angino pektoris (bolečino ali nelagodje v prsih) ali srčni napad.

Ko srčna mišica ne dobi dovolj kisika in hranilnih snovi v krvi, celice srčne mišice odmrejo (srčni infarkt) in oslabijo srce, kar zmanjša njegovo sposobnost črpanja krvi v preostale dele telesa. Najpogostejša sprememba staranja je povečana togost velikih arterij, imenovana arterioskleroza ali otrdelost arterij. To povzroča visok krvni tlak ali hipertenzijo, ki s staranjem postaja pogostejša.

Sčasoma lahko srčna mišica oslabi in/ali se poškoduje, kar povzroči srčno popuščanje. Poškodbe srca lahko povzročijo srčni infarkt, dolgotrajna hipertenzija in sladkorna bolezen ter kronično prekomerno uživanje alkohola.

Preverite svoj krvni tlak

Pomembno je, da si preventivno redno merite krvni tlak tudi če ste zdravi, saj lahko starostne spremembe v arterijah povzročijo hipertenzijo ali aritmijo - hiter, upočasnjen ali nepravilen srčni utrip – in/ali potrebo po srčnem spodbujevalniku.

Prekati vašega srca se lahko povečajo. Srčna stena se odebeli, zato se lahko količina krvi, ki jo lahko zadrži prekat, zmanjša kljub povečani splošni velikosti srca. Srce se lahko polni počasneje.


Kaj lahko storim, da preprečim bolezni srca?

Obstaja veliko korakov, ki jih lahko storite, da ohranite svoje srce zdravo.

1. Bodite fizično aktivni. Če je mogoče, si vsak teden prizadevajte za vsaj 150 minut telesne dejavnosti. Začnite z dejavnostmi, v katerih uživate – na primer s hitro hojo, plesom, kolesarjenjem ali vrtnarjenjem. Izogibajte se preživljanju ur vsak dan v sedečem položaju.

2. Prenehajte kaditi. Kajenje je glavni vzrok smrti, ki jo lahko preprečimo. Kajenje dodatno poškoduje stene arterij. Nikoli ni prepozno, da prenehate kaditi in pozitivni učinki se bodo hitro poznali.

3. Prehrani, ki je zdrava za srce. Izberite živila z nizko vsebnostjo nasičenih maščob, dodanih sladkorjev in soli. Jejte veliko sadja, zelenjave in hrane z visoko vsebnostjo vlaknin.

4. Ohranjajte zdravo težo. Uravnoteženje zaužitih kalorij s hrano in pijačo s kalorijami, ki jih porabite s fizično aktivnostjo, pomaga vzdrževati zdravo težo.

5. Imejte pod nadzorom sladkorno bolezen, visok krvni tlak in/ali visok holesterol. Za obvladovanje teh stanj upoštevajte zdravnikov nasvet in jemljite zdravila po navodilih.

6. Ne pijte veliko alkohola. Moški naj ne bi spili več kot dveh enot pijač na dan, ženske pa le eno (1 enota predstavlja 1 dcl vina oz. 2m5 dcl piva).

7. Obvladajte stres. Naučite se obvladovati stres, se sprostiti in spopasti s težavami, da izboljšate fizično in čustveno zdravje. Razmislite o dejavnostih, kot so program za obvladovanje stresa, meditacija, telesna dejavnost in pogovori s prijatelji ali družino.


Resveratrol ima vpliv na zdravje srca.

Resveratrol je ena najbolj raziskanih polifenolnih spojin pri boleznih srca in ožilja. Koristi resveratrola so predvsem antioksidativne in protivnetne lastnosti, regulacija poti prenosa signalov celičnega metabolizma in dolgoživost. Dokazano je delovanje, ki vspodbuja pretočnost po celicah, har okranja žile pretočne ter celice dobro prekrvavljene. Tako lahko srce dela dobro in dolgo.

Številne raziskave kažejo, da je resveratrol povezan z manjšim tveganjem za vnetje in strjevanje krvi, kar lahko posledično zmanjša tveganja bolezni srca. Prav tako ne smemo zanemariti njegove protivnetne in antioksidativne funkcije. Oboje je pomembno, ko govorimo o delovanju organov, telesa ali kvaliteti življenja.

Omega-3 maščobne kisline dokazano vplivajo na zdravje srca.

Številne študije in Evropska agencija za varnost hrane so potrdili, da redno uživanje Omega-3 maščobnih kislin (EPK in DHK) pozitivo vpliva na delovanje srca, v kolikor vzamete 2 kapsuli Infinivit Omega-3 na dan (400 DHK mg in 800 EPK mg).




Viri:

Roland Gal, Laszlo Deres, Kalman Toth, Robert Halmosi and Tamas Habon:
The Effect of Resveratrol on the Cardiovascular System from Molecular Mechanisms to Clinical Results: Int. J. Mol. Sci. 2021, 22(18), 10152; https://doi.org/10.3390/ijms221810152
Received: 4 August 2021 / Revised: 2 September 2021 / Accepted: 16 September 2021 / Published: 21 September 2021
(This article belongs to the Special Issue Health Benefits of Resveratrol 3.0)
https://www.mdpi.com/1422-0067/22/18/10152

Ameriški institut za staranje: National Insitute on Aging (NIA), Heart Health and Aging:
https://www.nia.nih.gov/health/heart-health-and-aging



Potrebujete več informacij?

Tukaj smo za vas.
Pišite nam


Pošlji
Izdelava: MMstudio

Payments
Infinivit Femisol Fertilup Hemosens
Zapri zapri Na spletnih straneh Infinivit.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.